marți, 1 martie 2016

COMUNICATUL GpR nr. 4 - din data de 10 februarie 2016

România şi lumea pot scăpa din ghearele mafiei oligarhice transnaţionale
În cadrul reuniunii sale din data de 10 februarie 2016, GRUPUL PENTRU ROMÂNIA (GpR) a luat în discuţie ultimul Raport Oxfam (Comisia Oxford pentru Combaterea Foametei), raport dezbătut şi în cadrul Reuniunii economice de la Davos, care arată, printre altele, că cei mai bogati 62 de oameni ai Planetei deţin mai multă avuţie decât jumătatea săracă a Lumii.
Datele statistice arată o accelerare a acestui proces de oligarhizare a economiei mondiale.
În timp ce în anul 2015, numărul celor care deţineau în proprietate tot atâta avuţie cât cei mai săraci 3,5 miliarde de oameni, era de 80, în anul 2010, numărul acestora era de 388.
Avem asadar de a face cu o concentrare accentuată a bogăţiei pe plan mondial, materializată şi în faptul că în perioada 2009-2014 averile celor mai bogaţi 80 de oameni ai Planetei s-au dublat.
Predicţiile pentru viitor sunt şi mai sumbre, statisticile Oxfam indicând faptul că, în curând, 1% din populaţie va deţine 99% din avuţia Lumii - asta însemnând că 99% din populaţia Lumii va deţine doar 1% din această avuţie.
Atât la Reuniunea de la Davos cât şi cu alte prilejuri, oameni de ştiinţă importanţi, printre care şi economistul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, subliniază faptul că această uriaşă concentrare a avuţiei mondiale în mâinile unui număr din ce în ce mai mic de oameni, având în contrapartidă un număr tot mai mare de oameni săraci este la fel de periculoasă ca şi distrugerea mediului înconjurător datorată poluării.
Goana nebună pentru acapararea de avuţie se află la originea tuturor relelor cu care se confruntă omenirea din toate timpurile. Ea stă la baza conflictelor şociale, a revoltelor, dar şi a războaielor pentru cucerirea de resurse şi de pieţe de desfacere.
Soluţia propusă de către Muhammad Yunus constă în acordare de microcredite celor săraci din banii puşi la dispoziţie de către oligarhii lumii prin acţiuni filantropice.
Soluţia propusă de economistul francez Thomas Piketty, autorul cărţii de referinţă CAPITALUL ÎN SECOLUL 21, propune impozitarea progresivă a capitalului şi utilizarea banilor obţinuţi din acest impozit pentru finanţarea serviciilor publice.
Grupul pentru România a luat în dezbatere soluţia propusă de către economistul român Constantin Cojocaru, autorul proiectului de lege privind construcţia economiei democratice, care îi poartă numele, soluţia constând în impozitarea progresivă a marilor averi şi utilizarea banilor astfel obţinuţi pentru investiţii productive, pentru împroprietarirea cetăţenilor cu capital privat, dar şi pentru crearea de capital public destinat exploatării resurselor naturale şi a activităţilor cu caracter strategic.
Iată textul de proiectului de lege supus dezbaterii:
“Lege privind construcţia economiei democratice
(Proiect)
Articolul1.
Se constituie Fondul Naţional de Capital Distributiv, care se alimentează din următoarele surse:
a) impozitul progresiv pe marile proprietăţi;
b) veniturile realizate de statul român prin confiscarea averilor dobândite ilicit;
c) veniturile realizate de statul român prin administrarea capitalului aflat în proprietate publică;
d) alte surse prevăzute de lege.
Articolul 2.
(1) Impozitul progresiv pe marile proprietăţi este plătit de persoanele fizice şi juridice române care deţin în proprietate active reale şi financiare cu o valoare totală mai mare de 500.000 de euro.
(2) Cotele de impozitare progresivă a marilor proprietăţi se stabilesc anual, prin hotărâre de Guvern, astfel încât să se asigure preluarea la Fondul Naţional de Capital Distributiv a 20% din PIB, în fiecare an.
Articolul3.
(1) Sumele colectate la Fondul Naţional de Capital Distributiv sunt folosite astfel:
a) 80% pentru împroprietărirea cu capital productiv a cetăţenilor ţării;
b) 20% pentru crearea de capital aflat în proprietate publică.
(2) Sumele colectate la Fondul Naţional de Capital Distributiv se repartizează, în fiecare an, pe judeţe şi municipiul Bucureşti, proporţional cu numărul locuitorilor acestora.
Articolul4.
(1) În primii 10 ani de aplicare a legii, fiecare cetăţean major al României va primi de la Fondul Naţional de Capital Distributiv suma de 20.000 de euro, pe care o va folosi pentru cumpărarea de capital productiv: terenuri, construcţii, maşini, utilaje, echipamente etc.
(2) Cei 18 milioane de români majori vor primi cele 20.000 de euro, eşalonat, pe parcursul celor 10 ani.
(3) Cetăţenii vor putea accesa cele 20.000 euro ca persoane fizice autorizate sau ca asociaţi în persoane juridice cu scop lucrativ: asociaţii familiale, societăţi comerciale, cooperative, etc.
(4) Selecţia cererilor de finanţare se va face prin concursuri de proiecte, asemănătoare celor utilizate la accesarea fondurilor europene.
Articolul5.
(1) Începând cu anul 11 de aplicare a legii, vor fi împroprietăriţi cu capital de la Fondul Naţional de Capital Distributiv numai tinerii cetăţeni români, la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Suma cu care va fi împroprietărit fiecare tânăr cetăţean român va fi stabilită, anual, prin hotărâre de Guvern, dar nu va fi mai mică de 50.000 de euro
Articolul 6.
Cetăţenii vor putea folosi banii primiţi de la Fondul Naţional de Capital Distributiv şi pentru cumpărarea de acţiuni la societăţi comerciale create prin investiţii făcute de Fondul Naţional de Capital Distributiv.
Articolul 7.
Activele achiziţionate cu bani primiţi de la Fondul Naţional de Capital Distributiv nu pot fi înstrăinate. Ele pot fi lăsate moştenire, potrivit legii.
Articolul 8.
Tinerii, în vârstă de până la 35 de ani, care nu au şi nu au avut o locuinţă în proprietate, pot opta ca jumătate din sumele cuvenite lor, conform art.4 şi art.5, să fie folosite pentru plata parţială sau integrală a preţului primei lor locuinţe.
Articolul 9.
Organizarea şi funcţionarea Fondului Naţional de Capital Distributiv se stabilesc prin hotărâre de Guvern.”
În următoarea reuniune a GpR, vom continua dezbaterile asupra acestui proiect.
Invităm pe toţi cei interesaţi să facă comentarii şi propuneri pentru îmbunătăţirea textului proiectului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu